Het kabinet vroeg de SER hoe het stelsel van kinderopvang ouders zo goed mogelijk kan ondersteunen bij hun werk.
Eppo König NRC 21 januari 2016 om 19:25
Alle ouders van kinderen van 2 en 3 jaar oud moeten recht krijgen op 16 uur kinderopvang per week. Dat adviseert de Sociaal Economische Raad (SER), die bestaat uit werkgevers, werknemers en onafhankelijke kroonleden. De vrijwillige kinderopvang geldt ook voor ouders zonder werk.
Het kabinet vroeg de SER mei vorig jaar hoe het stelsel van kinderopvang ouders zo goed mogelijk kan ondersteunen bij hun werk en kinderen bij een brede ontwikkeling. Ook wilde het kabinet weten welke sociaal-economische effecten gewenste hervormingen hebben en in hoeverre werkgevers bereid zijn om hieraan mee te betalen.
Nu hebben alleen werkende ouders recht op kinderopvangtoeslag, die afhankelijk is van de hoogte van het inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang. De SER adviseert een vrijwillige ‘basisopvang’ voor alle 2- tot 4-jarigen, met een inkomensafhankelijke eigen bijdrage van ouders. De kosten van dit voorstel variëren van 176 tot 231 miljoen euro.
De werkgevers en werknemers in de SER willen met de basisopvang de versnippering in het aanbod van kinderopvang tegengaan, de samenwerking tussen kinderopvang en de basisschool bevorderen en de ontwikkeling van kinderen stimuleren. “Het is een doorbraak omdat de werkgevers in de SER eindelijk hebben ingestemd”, zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van belangenvereniging BOinK voor ouders in de kinderopvang.“Omdat die werkgevers beseffen dat het linksom of rechtsom ergens tot een lastenverzwaring voor hen zal leiden. En omdat werkgevers het belang van kinderopvang op zeer jonge leeftijd erkennen. De belangrijkste leeftijd is niet vier tot twaalf, maar twee tot vier. Ontwikkeling gaat via spelen, niet alleen door leren.”
Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg van D66, die in een motie om de adviesaanvraag had gevraagd, spreekt van een “ambitieus voorstel”. Investeren in kinderopvang loont voor kinderen en voor de samenleving. Volgens hem zijn op het gebied van kinderopvang landen als België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk “ons echt voorbijgerend.”
De SER moet het advies vrijdagochtend officieel vaststellen, waarna het aan minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) wordt gestuurd.